×
×

Protesta

Protesta

Autor: 
Año de publicación: 
Discográfica: 

• Este disco de Cesk Freixas incluye el DVD: "10 ANYS EN DIRECTE" grabado en directo, el 4 de enero de 2014, en la Sala Luz de Gas de Barcelona. En este CD Cesk interpreta las siguientes canciones:

1. Tornarem a brindar per la vida (Cesk Freixas).
2. Abril de 1984 (Cesk Freixas).
3. Que no et falli mai la sort (Cesk Freixas).
4. Et dono casa meva (Cesk Freixas).
5. Hossanna (Cesk Freixas).
6. Dies i nits d'amor i de guerra (Cesk Freixas).
7. Companya (Cesk Freixas).
8. La vida, un trosset de pa (Cesk Freixas).
9. Tu, Jeunet i els trens que no hem perdut (Cesk Freixas).
10. Cançó per l'Abril (Cesk Freixas).
11. La petita rambla del Poble Sec (Cesk Freixas).
12. El meu poble (Cesk Freixas).

• Texto del periodista Joaquim Vilamau que aparece en el libreto que acompaña al disco "Protesta":

«Un dels aspectes del debat intel·lectual davant d’una obra d’art planteja de manera recurrent si l’art ha de ser trencador, si ha de ser compromès i si aquest compromís ha de ser, necessàriament, al costat dels desafavorits.

Fer una cançó i sortir a un escenari o treure un disc és posicionar-se davant del món. Cada cançó és un petit posicionament i el conjunt de tota l’obra d’un autor ens serveix per tenir pistes de què pensa. Tots els cantants expressen ideologia; no hi ha cantants polítics i altres que no ho són. Miren el món i saben si els agrada el que hi veuen o si creuen que cal canviar coses. Julio Iglesias és un cantant polític, el típic cantant polític de la dreta, defensor de l’establishment al que no li interessa el més mínim canviar l’statu quo existent. I les cançons que canta serveixen eficaçment aquesta causa.

A l’altre plat de la balança hi trobem Cesk Freixas. Bé, Freixas i un grapat d’artistes amb qui comparteix, com a mínim, part d’un imaginari comú: el d’un món més just, més igualitari, més lliure… Aquí hi són els grans noms de la Cançó (Raimon, Llach, Pi de la Serra, Ovidi…), els trovadors d’Amèrica Llatina (Sílvio Rodríguez, Víctor Jara, Daniel Viglietti, Carlos Mejía Godoy…), els folksinger americans (Pete Seeger, Joan Baez, Bob Dylan…) i altres cantants compromesos (Bob Marley, John Lennon, Georges Brassens, Zeca Afonso, Fabrizio De André…).

Cesk Freixas explicita de manera contundent el seu compromís, ètic i estètic ja des del nom del disc: Protesta. Ja des de la portada, amb un dibuix a mig camí entre el trencadís nostrat de Gaudí i el record dels dissenys de la cançó xilena (no trobeu que fa pensar en Hacia la libertad, d’Inti-Illimani?).

Qui l’hagi vist en directe sap que Cesk Freixas és un animal d’escenari, que domina el tempo dels concerts com pocs artistes de la seva generació. Però els seus discos no desmereixen en absolut. És evident que hi ha hagut una evolució intensa i continuada des d’aquell primer Set voltes rebel, de 2005. Una evolució musical però sobretot en el tractament literari de les cançons i en la manera de cantar. Llavors era un cantant per que agradava els ja convençuts. Ara, és un cantant que interessa cada cop més al gran públic. I tot això ho aconsegueix sense deixar de ‘tocar espines’.»

* * * * * * * *

«Uno de los aspectos del debate intelectual frente a una obra de arte se centra sobre si el arte tiene que ser innovador, si debe ser comprometido y si este compromiso tiene que ser, necesariamente, con los más de los desfavorecidos.

Hacer una canció y salir a un escenario o sacar un disco es posicionarse frente al mundo. Cada canción es un pequeño posicionamiento y el conjunto de toda la obra de un autor nos ayuda a obtener pistas de lo que piensa. Todos los cantantes expresan ideología; no hay cantantes políticos y otros que no lo sean. Miran el mundo y saben si les agrada lo que ven y deciden sobre si hay que cambiar las cosas. Julio Iglesias es un cantante político, el típico cantante político de derechas, defensor del inmovilismo al que no le interesa el más mínimo cambio del status vigente, y las canciones que canta sirven eficazmente a esta causa.

En el otro plato de la balanza encontramos Cesk Freixas. Freixas y un puñado de artistas como él parten de un sueño común: un mundo más justo, más igualitario, más libre. Aquí están los grandes nombres de la cançó (Raimon, Llach, Pi de la Serra, Ovidi ...), los trovadores de América Latina (Sílvio Rodríguez, Víctor Jara, Daniel Viglietti, Carlos Mejía Godoy ...), los cantantes de música folk americana (Pete Seeger, Joan Baez, Bob Dylan ...) y otros cantantes comprometidos (Bob Marley, John Lennon, Georges Brassens, Zeca Afonso, Fabrizio De André ...).

Cesk Freixas expresa de manera contundente su compromiso ético y estético ya desde el título de su disco: “Protesta”. “Protesta” ya desde la portada, nos ofrece un dibujo a medio camino entre un mosaico de Gaudí y el recuerdo de los diseños de la canción chilena (no puedo evitar pensa en “Hacia la libertad”, de Inti-Illimani).

Quienes hayan visto cantar en directo a Cesk Freixas saben que es un animal de escenario, que domina los “tempos” de sus conciertos como pocos artistas de su generación. Pero sus discos no desmerecen en absoluto. Es evidente que ha habido una intensa y continua evolución desde su “Set voltes rebel”, de 2005. Una evolución musical, pero especialmente en el tratamiento literario de las canciones y en la forma de cantarlas. Entonces era un cantante que les gustaba a los ya convencidos. Ahora, es un cantante que interesa cada vez más al público en general. Y todo eso lo ha logrado sin dejar de “tocar espines”.»

Canciones disco: 

1. Em pregunten per què canto (Cesk Freixas).
2.“L'arbre del demà (Cesk Freixas).
3. Vaig venir del nord (Cesk Freixas).
4. Vull sentir la vida (Cesk Freixas).
5. Brindo per tu (Cesk Freixas).
6. L'exèrcit del fracàs (Cesk Freixas).
7. Imparables (Cesk Freixas).
8. A Miguel Hernández (Cesk Freixas).
9. No tenim por (Cesk Freixas).
10. La intensitat (Cesk Freixas).

Músicos, equipo técnico y colaboraciones: 

CD:
• Cesk Freixa: Guitarra clásica, voz y segundas voces.
• Víctor Nin: Guitarra acñustica, guitarra eléctrica y segundas voces.
• Rai Iniesta: Batería.
• Cesc Martorell: Bajo.
• Sergi Carbonell (Txarango): Piano y arreglos a temas 5 y 8.
• Enric Carreras: Teclado en 2, 3 y 6; piano en 10.
• Pep Roig: Arreglo para orquesta del tema 9.
• Julio Maloa (La Raiz): Voz en 6.
• Toni Molina: Percusiones.
• "A Miguel Hernández" es una adaptación al catalán del poema "Sentado sobre los muertos" de Miguel. La música que le acompaña es una composición para piano de Sergi Carbonell, titulada "Pluja de llum".
• Arreglos y dirección musical: Victor Nin
• Ingeniero, técnico de sonido y mezclas: Marc Bòria.
• Masterización: Pep Roig.
• Diseño y monaje gráfico: Carles Esquembre.